Zorgkosten

Onder zorgkosten worden verstaan de kosten die je betaalt om zorg te ontvangen. Dit zijn dus ziektekosten, maar ook de kosten voor verzorging of verpleging. Aangezien het elk moment kan gebeuren dat jij zorg nodig hebt, is het in Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben. Om dit nog meer te benadrukken zijn alle zorgverzekeraars verplicht iedereen (enkele uitzondering daargelaten) die hierom vraagt aan te nemen. Op deze manier ben je altijd gedekt, mocht je onverwachts zorg nodig hebben. Voor deze verzekering betaal je maandelijks of jaarlijks een premie aan een zorgverzekeraar.

 

Welke zorgkosten worden door de verzekering gedekt?

De inhoud van je verzekering bepaal je tot op zekere hoogte zelf. Zo kun je hem afstellen op jouw persoonlijke wensen en behoeften. De basisverzekering wordt samengesteld door de overheid en deze is voor elke zorgverzekeraar hetzelfde. Dit is de minimale verzekering die je verplicht bent af te sluiten. Hieronder vallen onder andere verloskundige zorg en kraamzorg, geneesmiddelen, huisartsenzorg, behandeling en verblijf in het ziekenhuis en psychologische hulp. Verder kun je je basisverzekering aanvullen met bijvoorbeeld een dekking voor alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie, anticonceptiva en een verzekering voor contactlenzen of brillenglazen. Hiervoor betaal je meer premie, maar het geeft je de mogelijkheid je polis beter aan te passen op je eigen behoeften.

 

Zorgkosten en eigen risico

Bij het samenstellen van je polis vul je ook een eigen risico bedrag in. Dit is het bedrag dat je eerst zelf voor je zorg moet betalen totdat de verzekering de kosten overneemt. Het verplichte eigen risico is €385 en hier kun je vrijwillig nog maximaal €500 bij op doen. Doe je dat, dan gaat je maandelijkse premie naar beneden, maar moet je dus wel eerst €885 eerst zelf betalen voordat je je zorgkosten gaat declareren bij de verzekeraar. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over je eigen risico en dat je deze goed instelt bij het afsluiten van je verzekering.

 

Specifieke zorgkosten

Vervolgens worden er ook specifieke zorgkosten onderscheiden en dit zijn zorgkosten die aftrekbaar zijn van de belasting. Dit zijn kosten voor de aanvullende verzekeringen die je niet verplicht bent om af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale medicijnen, hulpmiddelen zoals gehoorapparaten, krukken, steunzolen en aanpassingen aan een auto, gezinshulp of vervoerskosten. Ook mensen die extra kosten maken omdat ze voor iemand zorgen kunnen bijvoorbeeld hun reiskosten aftrekken. Je mag dit alleen indienen als deze kosten niet gedekt worden door je huidige verzekering.

 

Beslissingen wat betreft jouw zorgverzekering

Zorgkosten kunnen hoog oplopen en ook al kun je soms gebruik maken van een belastingaftrek, als je je polis niet goed hebt afgesteld op jouw persoonlijke behoeften kan het zijn dat je zelf aanzienlijk moet bijleggen. Ook is het erg goed om elk jaar tussen midden november en 31 december je eigen polis kritisch te bekijken. Dit is namelijk de enige tijd in het jaar dat je deze kunt aanpassen of opzeggen. Daarom is het verstandig om de volgende beslissingen goed te overwegen en je af te vragen of jouw huidige polis hier nog op aansluit.

  • Het soort verzekering: je kunt een natura- of een restitutieverzekering afsluiten. Naturaverzekeringen zijn goedkoper, maar dan vertelt je verzekeraar naar welke zorgverlener je moet gaan. Kies je voor een restitutieverzekering, dan mag je zelf je dokter en ziekenhuis kiezen en worden de kosten zonder problemen vergoed.
  • De aanvullende verzekeringen: verwacht je het komende jaar fysiotherapie nodig te hebben, of lopen je tandartskosten hoog op? Dan is het vaak voordeliger om een aanvullende verzekering af te sluiten.
  • Het eigen risico: het is ook altijd verstandig om goed te overwegen hoeveel eigen risico je wilt betalen. Dit is een moeilijke beslissing, omdat je premie naar beneden gaat als je je eigen risico verhoogt, maar je zal meer kosten hebben als je iets overkomt. Het is dus niet altijd verstandig om je eigen risico zo hoog mogelijk in te zetten zodat je minder betaalt. Mocht je zorg nodig hebben, dan kan dit uiteindelijk toch nog duurder uitpakken.
  • De zorgverzekeraar: als laatste is het belangrijk dat je zorgverzekeraar kan voldoen aan bepaalde wensen die je hebt wat betreft klantenservice. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld een App aan waarmee je snel en makkelijk al je declaraties kunt indienen. Dit kan voor jou belangrijk zijn. Ook de snelheid waarmee de declaraties worden afgehandeld kun je bekijken en beoordelen. Er zijn zorgverzekeraars die alleen maar restitutieverzekeringen aanbieden en waarbij je dus altijd zelf de keuze hebt naar welke zorgverlener je gaat. Dit zijn allemaal factoren die een verzekeraar voor jou meer of minder geschikt maken. Vergeet deze niet te controleren wanneer je van plan bent een overstap te maken.

 

Vergelijk offertes

Met onze onafhankelijke vergelijkingstool kun je nu al beginnen met het vergelijken van zorgverzekeraars. Je vult simpelweg je criteria in en de tool zal je snel een overzicht laten zien. Dit is uiteraard volledig gratis en vrijblijvend.