Voordelen zorgverzekering vergelijken

Aan het einde van elk jaar worden de nieuwe premies voor de zorgverzekeringen voor het opvolgende jaar bekendgemaakt. Een groot gedeelte van deze premie wordt bepaald door de overheid en dit heet de rekenpremie. Op Prinsjesdag geeft het kabinet al een schatting van de hoogte van de nieuwe premies en met hoeveel deze zullen stijgen of dalen. De zorgverzekeraars vullen deze rekenpremie vervolgens aan met hun eigen opslagpremie. Om die reden liggen de premies per verzekeraar dus uiteen. Het is niet onverstandig om elk jaar je eigen verzekering eens goed onder de loep te nemen, te kijken of deze nog wel aansluit op jouw behoeften en eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekeraar met een betere prijs.

 

Waaruit bestaat de zorgverzekeringspremie?

De zorgverzekeringspremie die jij betaalt bestaat dus voor een heel groot gedeelte (bijna 99 procent) uit de rekenpremie die de overheid van tevoren heeft vastgesteld. De opslagpremie verschilt echter per verzekeraar en deze is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid reserves de zorgverzekeraar heeft opgebouwd in het voorgaande jaar. Elke verzekeringsmaatschappij is wettelijk verplicht reserves te hebben, voor het geval er bijvoorbeeld een epidemie uitbreekt. Als een verzekeraar winst maakt, dan wordt dit toegevoegd aan de reserves en als hij verlies maakt, dan wordt dat bedrag van de reserves afgetrokken. Zij de reserves niet hoog genoeg, dan zal de zorgverzekeraar de premies moeten verhogen om dit te compenseren. Andersom kan dit ook een reden zijn om de premies te kunnen verlagen.

 

De voordelen van het vergelijken en overstappen van zorgverzekeringen

Doordat de zorgverzekeringen met elkaar concurreren en dus moeten proberen de beste premies aan te bieden zonder dat hun reserves hierdoor in het gevaar komen, zie je per verzekeraar een verschil in prijzen. En de zorgverzekeraar die het ene jaar het goedkoopste is, zal dit het andere jaar misschien niet meer zijn. Om deze reden zijn er een aantal voordelen verbonden aan het jaarlijks vergelijken van zorgverzekeraars. Deze voordelen hebben voornamelijk te maken met financiën, actualiteit, gebruikersgemak, kwaliteit en bonussen.

  • Financiële voordelen: aangezien de prijzen voor zorgverzekeringen elk jaar veranderen, ben je eigenlijk gek als jij niet ook mee verandert. Misschien kon jouw huidige zorgverzekeraar je het afgelopen jaar de beste prijs geven, maar dat hoeft niet dit jaar ook het geval te zijn. Door elk jaar een vergelijking te doen zal je de goedkoopste premie kunnen vinden voor jouw specifieke wensen. En soms kan dit jaarlijks best een aardig bedrag schelen.
  • Wees actueel: net als dat de zorgverzekeringen veranderen, veranderen jouw behoeften ook. Misschien heb je het afgelopen jaar gemerkt dat je meer behoefte hebt aan fysiotherapie, maar als je deze niet als aanvullende verzekering hebt bijgevoegd aan je basisverzekering, betaal je daar flink voor. Hetzelfde geldt als je geïnteresseerd bent gebruik te maken van bepaalde alternatieve geneeswijzen. Ook je eigen risico kun je hierin meenemen, zowel als het soort contract (natura of restitutie) dat je nodig hebt. Door elk jaar je huidige polis onder de loep te nemen, deze te vergelijken met je medische behoeften en je nieuwe polis hierop in te stellen, weet je bijna altijd zeker dat je de beste dekking zal ontvangen.
  • Gebruikersgemak: elk jaar stappen er nog steeds heel weinig mensen over naar een andere zorgverzekeraar en dit is vreemd, want het overstappen wordt je heel erg makkelijk gemaakt. Het is wel belangrijk dat je op tijd overstapt. Je moet je huidige zorgverzekering voor 1 januari hebben opgezegd en voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. Aangezien de nieuwe prijzen midden november worden bekendgemaakt kun je daar het beste op tijd mee beginnen. Voor het overstappen hoef je nauwelijks wat te doen. Vaak wordt dit geregeld door de overstapservice of door de nieuwe zorgverzekeraar.
  • Kwaliteit: ook heb je door over te stappen de mogelijkheid om de kwaliteit van je zorgverzekeraar te verbeteren. Misschien ben je wel ontevreden over de klantenservice bij je huidige verzekeringsmaatschappij. Of wil je graag van andere voordelen gebruik maken die jouw zorgverzekering nu je niet kan bieden. Door jaarlijks te vergelijken kun je er zorg voor dragen dat je een zorgverzekeraar aanneemt die de diensten kan aanbieden die jij zoekt. Vergeet niet, zorgverzekeraars gaan ook met hun tijd mee en proberen constant hun diensten te verbeteren. Maak daar dus gebruik van.
  • Bonussen: als laatste kun je door over te stappen vaak in aanmerking komen voor interessante bonussen, aanbiedingen of cadeaus die je anders zou mislopen. Iedere zorgverzekeraar zal op een andere manier proberen klanten te winnen en soms betekent dit voor jou een handige financiële meevaller of een leuke aanbieding op een afdeling in de zorg waar jij behoefte aan hebt.

 

Vergelijk offertes

Met onze onafhankelijke vergelijkingstool kun je nu al beginnen met het vergelijken van zorgverzekeraars. Deze service is gratis en verplicht je nergens toe. Het geeft je snel een duidelijk overzicht van de mogelijkheden die je hebt en de kosten die hieraan verbonden zijn voor jou in 2018.