Nadelen zorgverzekering vergelijken

De zorgverzekeraars gaan elk jaar met hun tijd mee. De nieuwe polissen worden jaarlijks bepaald en daarbij ook de nieuwe prijzen. Om deze reden is het mogelijk dat jouw huidige polis niet meer de voordeligste of de beste polis is. Daarnaast verander jij natuurlijk ook en daarmee jouw medische behoeften. Het kan maar zo zijn dat de polis die je nu hebt gedateerd is en niet meer aansluit op wat jij van je zorgverzekering verwacht. Daarom wordt aangeraden elk jaar wanneer de nieuwe prijzen bekend worden gemaakt, te onderzoeken of jij niet beter kunt overstappen. Dit wordt midden november bekendgemaakt. Alhoewel vergelijken en overstappen erg veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen te bedenken. Het is nooit verkeerd om ook van de nadelen op de hoogte te zijn voordat je aan je vergelijking begint.

 

De nadelen

De voordelen verbonden met het vergelijken van verzekeringsmaatschappijen zijn groot. Zo kun je er financieel op vooruit gaan, krijg je de kans je polis te veranderen naar gelang jouw veranderde behoeften, kun je vaak van interessante cadeaus en aanbiedingen gebruik maken en kun je een verzekeraar kiezen die jou betere kwaliteit kan bieden. Ook is het overstappen zelf erg gemakkelijk en zal dit bijna volledig voor je geregeld worden. Welke nadelen kunnen er dan nog bestaan?

  • Tijdrovend: het is erg belangrijk dat je je overstap niet zomaar maakt, maar dat je goed de tijd neemt om een grondige vergelijking uit te voeren. Vaak kun je dit ook nog het beste bij twee of drie verschillende vergelijkingswebsites proberen. Vraag jezelf van tevoren af of je een natura- of restitutieverzekering wilt, wat je eigen risico moet zijn, of je aanvullende verzekeringen nodig hebt en wat je van je nieuwe verzekeraar verwacht. Dit zijn allen keuzes die je niet te makkelijk maakt en waar je even goed voor moet gaan zitten. Het vergelijken van de verzekeraars zelf kan dus zeker een hele middag in beslag nemen.
  • Vage vergelijkingssites: er zijn altijd websites te vinden die niet onafhankelijk zijn en deze kun je het beste vermijden. Staat dit niet duidelijk aangegeven, dan is het mogelijk dat deze website geld probeert te verdienen uit jouw overstap omdat ze op de achtergrond een deal hebben gesloten met een verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld. Alhoewel dit weinig zal voorkomen is het wel erg verstandig om de vergelijkingssite goed te controleren en zeker te stellen dat deze betrouwbaar is. Je kunt dan altijd opzoeken hoe de site zijn geld verdient (en als dit op een legale manier is zullen ze dit altijd specificeren) of controleren of deze het Keurmerk Objectief Vergelijken heeft gekregen. En natuurlijk kun je het beste gebruik maken van een aantal verschillende sites, zodat je een compleet beeld krijgt van wat de verzekeringsmarkt je te bieden heeft.
  • Vergelijken kan maar één keer per jaar: omdat de verzekeraars één keer per jaar hun prijzen aanpassen is het ook maar één keer per jaar mogelijk om over te stappen. Het is dus belangrijk dat je de tijd goed in de gaten houdt. De nieuwe prijzen worden midden november bekend gemaakt en vanaf dat moment kun je beginnen. Heb je een nieuwe zorgverzekeraar gevonden, dan moet je je oude polis vóór 1 januari opzeggen en je nieuwe polis vóór 1 februari hebben afgesloten. De overstap wordt vrijwel volledig voor je geregeld, mits je dit binnen deze periode in werking hebt gezet.
  • Informatie niet compleet: vervolgens moet je ook altijd in je achterhoofd houden dat de zorgverzekeraars en de vergelijkingssites op allerlei manieren zullen proberen jou te doen overstappen. De informatie die je ziet in de zoekresultaten is dus vaak een samenvatting van alle aanbiedingen die je bij die verzekering krijgt. Bekijk daarom ook altijd de voorwaarden en zie of deze aansluiten bij jouw wensen. De kleine letters zijn minstens net zo belangrijk en kunnen soms betekenen dat de goedkoopste optie niet de beste optie is voor jou.

 

Zijn de nadelen echt nadelen?

Je kunt je afvragen of de nadelen ook echt groot genoeg zijn om dit jaar je vergelijking over te slaan. Ook als je erg tevreden bent met je huidige zorgverzekeraar kan het geen kwaad om dit te doen. Het vergelijken verplicht je namelijk niet tot aankoop, maar geeft je wel een goed idee van hoe de markt veranderd is. Het enige dat je verliest is een middag tijd en vind je geen interessante aanbieding, dan is het besluit om bij je huidige verzekering te blijven ook een uitkomst. Zonder te vergelijken zal je nooit weten of je van de beste mogelijkheden gebruik maakt. Een vergelijking kan bevestigen dat je nog steeds bij de beste verzekeraar bent aangesloten of het kan je laten zien dat je te veel betaalt. Dit is in beide gevallen dus een positief resultaat.

 

Vergelijk offertes

Je kunt hier zonder risico gebruik maken van onze onafhankelijke vergelijkingstool. Je wordt niet tot aankoop verplicht en het gebruik van de tool is gratis. Vul je gegevens in en je zal in een korte tijd kunnen achterhalen of jij toe bent aan een nieuwe zorgverzekering.