Checklist zorgverzekering vergelijken

Elk jaar tijdens Prinsjesdag in september maakt het kabinet bekend of de zorgverzekeringsprijzen zullen stijgen of dalen. Dit kunnen ze doen, omdat het grootste gedeelte van deze prijzen door hen worden bepaald. De premie die jij uiteindelijk betaalt bestaat namelijk uit twee componenten, de rekenpremie en de opslagpremie. De rekenpremie staat vast en is door het kabinet samengesteld. De opslagpremie is per verzekeraar verschillend en wordt dus door de zorgverzekeraar aan de rekenpremie toegevoegd. Deze moet de uitgaven van de verzekeraar kunnen dekken en hen een overschot geven voor het geval er bijvoorbeeld een epidemie uitbreekt en het aantal aanvragen zal stijgen. Aangezien de premie en de polissen van de verzekeraar dus elk jaar veranderen is het eigenlijk vreemd dat maar liefst 90 procent van de verzekerden in Nederland hun polis niet jaarlijks verandert.

 

Waarom vergelijken?

Zorgverzekeraars vergelijken doe je om een aantal redenen. Ten eerste kun je zo aardig wat geld besparen, omdat blijkt dat jouw huidige zorgverzekeraar niet meer de beste deal aanbiedt. Het geeft je ook de mogelijkheid eens kritisch naar je eigen situatie te kijken en te bepalen of jouw medische behoeften misschien zijn veranderd. Hier pas je je polis dan natuurlijk op aan, zodat je niet voor grote uitgaven komt te staan. Je kunt dan ook de keuze opnieuw maken tussen een natura- of een restitutie verzekering, je kunt je eigen risico opnieuw analyseren en je kunt jezelf afvragen of een aanvullende verzekering misschien aantrekkelijk is voor je. Ook bieden zorgverzekeraars nieuwe klanten vaak leuke cadeaus of interessante aanbiedingen aan, waar je door over te stappen gebruik van kunt maken. En als laatste kan het maar zo zijn dat een nieuwe verzekeraar je betere kwaliteit kan leveren. Vergelijken zal in alle gevallen een positieve uitkomst bieden. Ook als blijkt dat jouw huidige verzekeraar nog steeds het beste is, dan weet je dat je ook het komende jaar weer de beste polis te pakken hebt.

 

Checklist

Het vergelijken zelf kan echter wel aardig wat tijd in beslag nemen, vooral als je het goed wilt doen. Daarom kun je gebruik maken van de onderstaande checklist om zeker te zijn dat je goed bent voorbereid en dat je niets bent vergeten.

  • Het moment van vergelijken: er zijn enkele data die je goed in de gaten moet houden als je verzekeraars wilt gaan vergelijken. De eerste is de datum dat de nieuwe prijzen bekend worden gemaakt en dit is midden november. Vanaf dat moment kun je beginnen met vergelijken. Heb je vervolgens besloten om over te stappen, zeg dan je huidige polis vóór 1 januari op en zorg ervoor dat je nieuwe polis vóór 1 februari ingaat. Zolang je je overstap binnen deze periode doet zal alles vlekkeloos in elkaar overlopen.
  • De vergelijkingssite: controleer ook altijd van tevoren de betrouwbaarheid van de vergelijkingssite. Deze moet natuurlijk ergens geld aan verdienen en het is niet de bedoeling dat ze commercieel voordeel halen uit jouw overstap. Gebruik daarom alleen onafhankelijke vergelijkingssites en kijk of ze ergens specificeren hoe ze hun geld verdienen. Twijfel je, dan kun je ook altijd nog het Keurmerk Objectief Vergelijken zoeken als garantie van betrouwbaarheid en kwaliteit.
  • Weet wat je wilt: voordat je begint met vergelijken is het goed om op papier te zetten wat je nodig hebt. Hoe hoog wil je je eigen risico inzetten, welk soort verzekering wil je en heb je behoefte aan een aanvullende verzekering? Ook kun je je eisen wat betreft de zorgverzekeraar noteren, bijvoorbeeld over de klantenservice of de contactmogelijkheden. Schrijf dit allemaal duidelijk op en vul het accuraat in in de vergelijkingssite, zodat je de meest passende resultaten te zien krijgt en je je zoektocht aanzienlijk doelgerichter kunt uitvoeren.
  • Gebruik meerdere sites: je kunt het beste een paar verschillende sites raadplegen, om zeker te zijn dat je geen deal misloopt. Zorg er wel voor dat deze allen een andere database raadplegen, anders zal je dezelfde resultaten krijgen. De meest complete vergelijkingssites zijn de sites waar de meeste zorgverzekeraars bij zijn aangesloten.
  • Vergeet de kleine letters niet: de resultaten zullen je zo worden gepresenteerd dat ze alleen laten zien waarom deze verzekeraar zo geweldig voor je is. Dit kan zijn met betrekking tot prijs of bonussen die ze aanbieden als je overstapt. Ga echter nooit klakkeloos op de prijs af, maar lees de voorwaarden ook. In deze voorwaarden kunnen punten zijn opgenomen die voor jouw situatie niet passend zijn. De goedkoopste deal is dus lang niet altijd de beste deal.
  • Niet overstappen is ook positief: als uit deze vergelijking blijkt dat jouw huidige verzekeraar het beste is, dan heb je door te vergelijken nog steeds een positief resultaat bereikt. Zonder dat je actie hoeft te ondernemen weet je zo zeker dat jouw verzekeraar je ook het komende jaar goed zal verzekeren.

 

Vergelijk offertes

Je kunt hier gebruik maken van onze onafhankelijke vergelijkingstool en nu beginnen met het zoeken naar de beste zorgverzekeraar voor jouw persoonlijke situatie.