4 Valkuilen zorgverzekering

Aan het einde van elk jaar is het tijd om je huidige zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Dit is namelijk de periode dat de nieuwe prijzen worden bekendgemaakt en dat je de mogelijkheid krijgt om over te stappen. Zo kun je er weer een jaar zeker van zijn dat je de beste prijs betaalt en een verzekering hebt afgesloten die aansluit bij jouw medische behoeften. Want, net als dat de polissen veranderen, verander jij natuurlijk ook. Het is dus verstandig hier goed te tijd voor te nemen en dus een zo compleet mogelijke verzekering af te sluiten voor het nieuwe jaar. Bij het zoeken naar een nieuwe zorgverzekering doe je er goed aan de volgende valkuilen goed in de gaten te houden.

 

De hoogte van de premie

Je kunt voor een bedrag van onder de €1200 een verzekeringspremie afsluiten, maar vaker dan niet zullen de kosten hoger uitpakken. Je hebt namelijk een aantal keuzes te maken waardoor de prijs direct zal worden beïnvloed. Door de polis op je eigen situatie af te stemmen, zal je dus bijna altijd meer betalen dan de basispremie. Hier vind je enkele bijdragers.

  • De hoogte van je eigen risico: verzekeraars zullen je de mogelijkheid geven je eigen risico in te stellen. Dit is het maximale bedrag dat je zelf zal moeten betalen totdat de verzekering zal beginnen met uitbetalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Wil je deze hoger zetten, dan moet je dus rekening houden met een bepaald bedrag dat je zelf betaalt voor je zorg indien je dit nodig hebt.
  • Aanvullende verzekeringen: een basisverzekering vergoed alleen de basisbehoeften. Deze worden elk jaar door de overheid bepaald. Als jij bijvoorbeeld fysiotherapie nodig hebt, dan valt dit niet altijd onder de basisverzekering. Ook een verzekering die alternatieve geneeswijzen dekt zal je extra moeten afsluiten. Dit zijn geen ongewone benodigdheden, maar door ze toe te voegen aan je verzekering betaal je meer.
  • Een natura- of restitutieverzekering: je zal de keuze hebben een natura- of een restitutieverzekering af te sluiten. Kies je voor de eerste, dan beslist de zorgverzekeraar naar welke arts of zorginstelling je moet gaan om je gewenste zorg te ontvangen. Kies je voor een restitutieverzekering dan is deze keuze volledig aan jou. Dit geeft je meer vrijheid, maar je bent er ook vaak aanzienlijk meer geld voor kwijt.

 

Het tijdstip

Het tijdstip dat je kiest voor je vergelijking is erg belangrijk. Je kunt al vergelijken vanaf midden november, omdat dit de tijd is dat de nieuwe prijzen bekend worden gemaakt. Houd er echter rekening mee dat je je oude polis opzegt vóór 1 januari en dat je nieuwe polis ingaat vóór 1 februari. Buiten deze tijden om kun je niet gratis van zorgverzekeraar veranderen.

 

De zoekresultaten

Een onafhankelijke vergelijkingswebsite zal geen financieel voordeel hebben bij jouw klandizie of overstap. Het is voor hen belangrijk dat zoveel mogelijk verzekeraars bij hen zijn aangesloten. Van hen ontvangt het een bepaalde bijdrage wanneer er een contract wordt afgesloten of wanneer de verzekeraar op de website wil adverteren. De zorgverzekeraar wil zo goed mogelijk voor de dag komen, zodat jij hen kiest voor het komende jaar. Deze commerciële belangen van beide partijen moet je altijd in je achterhoofd houden wanneer je de gepresenteerde zoekresultaten ziet. Ga daarom niet klakkeloos naar de goedkoopste verzekeraar, maar lees altijd goed de voorwaarden door. De kleine letters zijn minstens zo belangrijk als de aanbiedingen en kunnen betekenen dat de goedkoopste polis niet de beste polis is voor jou.

 

De vergelijkingssite zelf

Boven is het commerciële belang van de website al even genoemd en het is dus mogelijk dat jij een website vindt die hier misbruik van maakt. Het kan dan zijn dat de resultaten die je ziet niet objectief en betrouwbaar zijn, maar jou proberen een bepaalde richting in te sturen zodat de website hier de vruchten van kan plukken. Gebruik daarom altijd alleen onafhankelijke websites en zoek naar bewijs dat deze onafhankelijk zijn. Lees de nieuwsberichten en de artikelen die de site publiceert. Een echt onafhankelijke site zal naast goede vergelijkingen ook niet bang zijn kritiek te leveren als zorgverzekeraars niet aan bepaalde eisen voldoen. Controleer ook of de website specificeert waar ze hun geld aan verdienen. Is dit niet te vinden, dan is dit verdacht. Je kunt ook kijken naar eventuele keurmerken, zoals het Keurmerk Objectief Vergelijken. Om dit te krijgen moet de website aan een groot aantal eisen voldoen wat betreft kwaliteit, betrouwbaarheid en klantenservice. Hier worden ze ook naderhand nog regelmatig op gecontroleerd. Als laatste kun je zoeken of de website ergens aangeeft dat ze een vergunning hebben gekregen van de AFM.

 

Vergelijk offertes

Houd je rekening met bovenstaande valkuilen, dan kan je niets gebeuren. Gebruik daarom hier onze onafhankelijke vergelijkingstool en begin vandaag nog met zoeken naar een betere zorgverzekeringspolis.